Verzekeringen
Wanneer u wilt voorkomen dat u veel kosten moet maken wanneer u om wat voor reden dan ook schade lijdt, sluit u een verzekering af. Elk risico kent wel een eigen verzekering.
Hier vindt u een overzicht van alle particuliere verzekeringen die wij aanbieden. Tevens treft u op hoofdlijnen een korte toelichting aan wat de verzekering inhoudt. Wilt u exact weten wat er wel en niet onder de dekking van de verzekering valt of wat voor u de beste keuze is, neem dan contact met ons op.
Wonen
Een opstalverzekering verzekert uw woonhuis tegen schade mét waardegarantie.
Met een opstalverzekering verzekert u uw huis tegen schade die ontstaat door onder andere brand, inbraak of neerslag. De kosten om de schade op te ruimen zijn ook verzekerd. Voor iedere woningeigenaar is het verstandig een opstalverzekering af te sluiten. In veel gevallen is een opstalverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek.
Het meest voor de hand liggende risico van glas is dat het breekt. Met een glasverzekering is glasbreuk vrijwel altijd gedekt, maar er zijn ook een paar uitzonderingen, denk hierbij bijvoorbeeld aan breuk als gevolg van een aardbeving, overstroming of oorlog. Of als gevolg van verbouwingswerkzaamheden, verplaatsing of bewerking van het glas.
Als u een woning huurt, kijk dan in het huurcontract wie aansprakelijk is voor ruitbreuk. Vaak bent u dat zelf en als het risico niet op uw inboedelverzekering is gedekt, is een aparte glasverzekering nuttig. Let op! Het glas van spiegels of aquaria is meestal niet gedekt op een glasverzekering.
Over het algemeen dekt een inboedelverzekering schade aan de spullen in uw huis als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm, diefstal, neerslag, bliksem, vorst of een explosie. Ook is het mogelijk om schade te verzekeren die u per ongeluk zelf veroorzaakt. Schade die u met opzet heeft veroorzaakt, wordt nooit vergoed.
Vaak kunt u naast de standaarddekking ook kiezen voor een uitgebreidere dekking waardoor bijvoorbeeld laptops en mobiele telefoons buiten uw woonhuis zijn verzekerd.
De inboedelverzekering biedt meestal een beperkte dekking voor kostbaarheden, bijvoorbeeld tot een maximaal bedrag. Beoordeel altijd of dit bedrag voldoende is, zo niet dan kan een kostbaarhedenverzekering nuttig zijn.
Vermogen
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de financiële gevolgen van de aansprakelijkheid van u en uw gezin voor materiële schade en letselschade. Een schadeclaim kan hierbij hoog oplopen. Schade aan uw eigen spullen valt niet onder deze verzekering. Ook is schade aan spullen die u huurt of leent niet altijd verzekerd.
Het is onmogelijk alle situaties in de polisvoorwaarden op te schrijven die verzekerd zijn. Iedere gebeurtenis is anders. Daarom staat vaak in de polisvoorwaarden wat niet verzekerd is. Bijvoorbeeld schade die u met uw auto, motor, brom- of snorfiets veroorzaakt. Of schade die u tijdens uw werk veroorzaakt. Voor dit soort schade bestaan andere verzekeringen.
Schade die u met opzet heeft veroorzaakt, wordt nooit vergoed. Voor de verzekering geldt soms een eigen risico.
Met een rechtsbijstandverzekering kunt u zich voor hulp bij dit soort problemen verzekeren. U ontvangt over het algemeen geen geldbedrag, maar deskundige hulp door de rechtsbijstandsverzekeraar. Welke juridische problemen precies zijn verzekerd, leest u in de polisvoorwaarden van de verzekering.
In ieder geval is het zo dat het moet gaan om problemen die nog niet speelden op het moment dat u de verzekering afsloot en problemen die op het moment van het afsluiten van de verzekering nog niet te voorzien waren. Vaak hanteert een verzekeraar een wachttijd op het moment dat u de verzekering afsluit.
Ook heeft u soms een eigen risico en in enkele gevallen hanteert de rechtsbijstandsverzekeraar een drempel of franchise.
Vervoer
Met de WAM-verzekering bent u niet verzekerd voor schade aan uw eigen motorrijtuig. Hiervoor bestaat de beperkte cascoverzekering en de volledig cascoverzekering. Deze verzekeringen kunt u naast de verplichte WAM-verzekering afsluiten.
Met de beperkte cascoverzekering is uw motorrijtuig verzekerd voor schade die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld brand, storm of bliksem. Of als uw motorrijtuig wordt gestolen.
Met de volledig cascoverzekering bent u ook verzekerd voor schade die u zelf heeft veroorzaakt aan uw motorrijtuig. U bent ook verzekerd voor alle schade die gedekt wordt door de beperkte cascoverzekering. En als iemand anders schade aan uw motorrijtuig veroorzaakt, dan bent u ook verzekerd. Bijvoorbeeld door vandalisme.
Bij beperkte en volledig cascoverzekeringen heeft u meestal een eigen risico. Schade die u met opzet heeft veroorzaakt, wordt nooit vergoed.
Wettelijke aansprakelijkheid (WA), deze verzekering vergoedt de schade die u met uw bromfiets aan anderen toebrengt. Schade aan uw eigen bromfiets en diefstal is bij WA niet gedekt. Bent u in het bezit van een brommer of scooter dan bent u verplicht om deze minimaal WA te verzekeren.
De tweede variant is de WA Beperkt Casco. Met deze verzekering bent u verzekerd tegen schade waarvoor u aansprakelijk bent, maar ook voor schade als gevolg van diefstal, inbraak-, brand- of stormschade aan uw brommer of scooter.
De schade die u zelf veroorzaakt aan uw brommer is niet gedekt. Wilt u dit laatste ook verzekeren dan heeft u een zogenaamde All Risk-dekking nodig. Daarmee is de schade aan uw eigen brommer of scooter wel verzekerd.
De schade die u met uw aanhanger toe kunt brengen aan een ander is reeds verzekerd via de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) van het trekkende overtuig (uw auto) mits de aanhanger aan deze auto is gekoppeld. Er is dus geen WA verzekering nodig voor uw aanhanger.
Wilt u echter de schade verzekeren aan uw aangekoppelde aanhanger, boot- of paardentrailer dan zult u daar wel een aanhangverzekering voor af moeten sluiten.
Leven
Het overlijden van je partner of een familielid kan grote financiële gevolgen hebben als er onvoldoende voorzieningen zijn getroffen. Is er voldoende inkomen? Kan de hypotheek of de huur nog wel betaald worden? En wat als er opvang voor de kinderen geregeld moet worden of als de kinderen straks gaan studeren? Zo maar een paar aangrijpende voorbeelden waarvan het verstandig is om bij stil te staan.
Met een overlijdensrisicoverzekering kunt u de financiële gevolgen bij overlijden opvangen. Deze verzekering zorgt voor een uitkering als de verzekerde komt te overlijden tijdens de looptijd van de verzekering.
Wij stemmen uw overlijdensrisicoverzekering graag af op uw specifieke situatie.
Een gemiddelde uitvaart kost in Nederland tussen de € 7.000 en € 10.000. Een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat deze kosten volledig of grotendeels worden betaald, al naar gelang uw wensen.
Bij aanvang van de verzekering staan wij stil bij uw wensen en doelstellingen en op basis van deze informatie komen wij met een passend voorstel. Op deze manier voorkomt u onaangename verassingen voor de nabestaanden.
Reizen en recreatie
Wel is het hierbij belangrijk dat u een juiste keuze maakt uit de diverse opties. Doorgaans dekt een reisverzekering alleen vakanties en dus geen zakenreizen. U kunt kiezen voor een aflopende reisverzekering, dit betekent dat deze wordt afgesloten voor de duur van één vakantie of een doorlopende reisverzekering, deze is het hele jaar van kracht waarbij elke reis is verzekerd.
Wie er allemaal verzekerd zijn staat op het polisblad vermeld. U kunt uzelf maar ook uw gezinsleden verzekeren. Voor de kinderen is doorgaans de regel dat deze verzekerd zijn zolang ze thuiswonend zijn. Een aantal verzekeraars breidt dit uit met voor studie uitwonende kinderen.
De meeste annuleringsverzekeringen vergoeden ook de annuleringskosten als u uw reis tussentijds moet afbreken. Bijvoorbeeld omdat een familielid ernstig ziek is geworden of overleden is. U krijgt dan de reissom terug. Of een deel hiervan.
In uw polisvoorwaarden leest u precies wat geldige redenen zijn om de reis te annuleren. Rampen of calamiteiten vallen vaak niet onder de annuleringsverzekering. Het Calamiteitenfonds vergoedt soms de schade, of een deel hiervan. Veel mensen combineren de reisverzekering en de annuleringsverzekering.
Voor de verzekering geldt soms een eigen risico. Schade die u met opzet heeft veroorzaakt, wordt nooit vergoed.
Wilt u dit verzekeren dan heeft u een caravanverzekering nodig en afhankelijk van de gekozen aanvullende pakketten zijn zaken als hagelschade, brand, diefstal, vandalisme, storm, aanrijding en stallingschades, hulpverlening in buitenland, extra inboedel verzekerd. Zaken als uw voortent, luifel, fietsenrek, stabilisator en andere accessoires moeten apart worden meeverzekerd.
Kiest u alleen voor een wettelijke aansprakelijkheidsdekking? Dan vergoedt de verzekeraar alleen de schade waarvoor u aansprakelijk bent. Bijvoorbeeld als u schade met uw caravan aan anderen veroorzaakt terwijl deze niet is gekoppeld aan uw auto.
Schade die u met opzet heeft veroorzaakt, wordt nooit vergoed. Voor de caravanverzekering geldt soms een eigen risico.
Over het algemeen heeft u bij een pleziervaartuigverzekering de keuze om u alleen te verzekeren voor uw wettelijke aansprakelijkheid voor schade die u aan anderen kunt veroorzaken met uw vaartuig (zowel materiele schade als letselschade). Of deze uit te breiden met de schade aan uw vaartuig zelf, dat doet u door uw boot WA-casco te verzekeren.
Medische verzekeringen
De basisverzekering dekt de standaardkosten voor bijvoorbeeld de huisarts, ziekenhuis of apotheek. Het afsluiten van een basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en iedereen die in Nederland werkt en hier loonbelasting betaald.
Naast de basisverzekering heeft u de keuze uit diverse aanvullende zorgverzekeringen, deze vergoeden zorgkosten welke niet in het basispakket zitten. U bent niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten. Daarnaast kunt u het pakket uitbreiden met de tandartsverzekering, ook deze is niet verplicht.
De dekkingen voor de basisverzekering wordt vastgesteld door de overheid, de dekkingen van de aanvullende- en tandartsverzekering worden vastgesteld door de verzekeringsmaatschappijen zelf.
Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Bent u zelfstandig ondernemer en raakt u onverhoopt arbeidsongeschikt? Dan kan uw inkomen flink dalen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzekert u zich voor een maandelijkse uitkering.
Een ongeluk zit in een klein hoekje en zelfs kleine ongelukjes kunnen grote gevolgen hebben. U kunt bijvoorbeeld door een ongeval blijvend invalide worden of zelfs overlijden. Met een ongevallenverzekering dekt u in ieder geval de financiële gevolgen.
Een ongevallenverzekering is een zogenoemde sommenverzekering. Dat betekent dat er een bepaalde som geld wordt uitgekeerd als u een ongeluk krijgt. De meeste ongevallenverzekeringen bevatten twee rubrieken, te weten ‘overlijden’ en ‘invaliditeit’. Daarnaast kunt u meestal ook medische kosten of tandartskosten (tot een maximum) meeverzekeren.
Per rubriek wordt een verzekerd bedrag vastgesteld. Als u blijvend invalide wordt, krijgt u bijvoorbeeld eenmalig € 50.000 uitgekeerd. Als u gedeeltelijk invalide raakt, krijgt u een bepaald gedeelte hiervan.
De ongevallenverzekering is relatief goedkoop. Zeker als de verzekerde bedragen niet te hoog liggen. Daarom gebruiken mensen deze dekking ook wel als onderdeel van een andere verzekering.